Motto:

"Naše památky jsou sice němé,
ale často volají zoufale o pomoc"

Co je to: stolní stříbro

20. 12. 2012

 

Jako stolní stříbro jsou označovány všechnystříbrné předměty používané při stolování. Od poloviny 19. století i předměty
zhotovené z kovů imitujících drahý kov, někdy též označované jako hotelové stříbro.

Kov byl v historii lidstva využíván pro svou trvanlivost pro výrobu předmětů určených pro stolování od antiky.

Bylo to pro jeho stálost, relativní nerozbitnost, ale i pro určité charakteristické rysy kovů.

Střední třída měšťanstva používala nádobí zhotovené z cínu či pocínované- pro stálost materiálu a jeho zdravotní nezávadnost.

Stříbrné nádobí bylo pro svou cenu používáno většinou jen těmi nejmajetnějšími. Stříbro je stálé, nemá vliv na zdraví lidí, naopak je antibakteriálním materiálem své doby.

Masové použití porcelánu v Evropě se datuje od vzniku prvních porcelánek V Míšni na konci 18. Století, masová výroba je však fenoménem až manufakturní výroby poloviny 19. století.

Co se ze stříbra vyrábělo: mísy, poháry, tácy, konvice na teplé nápoje: kávu, čaj, čokoládu, mléčenky, cukřenky a nádoby na koření, příbory.

Kompletní sada příborů zhotovovaná od poloviny 18. století obsahuje pro dnešního člověka řadu nástrojů, se kterými se nikdy nesetkal a asi nesetká:

sada kompletního jídelního příboru

Jídelní příbor malý střední velký: lžíce, vidlička, nůž, rybí příbor: vidlička a rybí nůž,rybí lžíce na
ploché ryby,dětský příbor v menším provedení včetně vybočené lžíce či přistrkována,desertní příbor masý a velký: lžíce, vidlička, nůž, čajová a kávová lžička,popřípadě lžička na čokoládu, lžička na dort, pudingová lžička, lžička
na zmrzlinu, nůž na desertní sýr, klíštky na šneky, vidlička a vidlice na korýše.

předkládací příbor 1.část

druhá část předkládacího příboru

Sada centrálně používaných tak zvaných předkládacích příborů: předkládací lžíce a vidlička, vidličky na předkládání předkrmů, sběračka na omáčku, lžíce na salát , rybí předkládací příbor,tžíce na smetanu a husté omáčky, předkládací příbor na desert, předkládací lopatky na moučníky, lžička na sypaný čaj, sítko na čaj, sítko na kávu, lžička na sypanou kávu, kleště na dělení kostkového cukru, klíštky na cukr,kleště na moučník, lopatka na moučník,nůž na sýr, nože na ovoce, nůž na tvrdý sýr včetně napichována, nástroj na sýrové hoblinky, kleště a nůžky na korýše, porcovací příbor na maso, kleště na drůbež, nůž na chléb,
lžička na sůl a pepř, lžíce a lopatka na citron a podobně.

Jako kuriozitu uvádím, že takový komplet pro 60 strávníků je součástí přípravny pokrmů na Pražském hradě z dob Tomáše G. Masaryka a váží několik desítek kilogramů.} else {

Uveřejněno v rubrice Ostatní | Komentáře: (0)

Comments are closed.